2022

Een warm gevoel

Wat is dit toch een heerlijke tijd. We kruipen bij elkaar en drinken samen een warme chocomel. De straten zijn donkerder, maar de lichtjes in de bomen en langs de huizen brengen sfeer. We zingen mee met de kerstliedjes op de radio en u heeft ongetwijfeld samen de boom al opgetuigd. Voor mij staat deze tijd vooral voor gezelligheid, familie en tradities.

Een zo’n traditie die bij Alkmaar hoort is natuurlijk de Volkskerstzang. Als u nog niet in de kerstsferen was, dan bent u dat na vanavond vast en zeker. Vorig jaar stond alles klaar voor een avond vol kerstgevoel. Velen, ook deze burgemeester, keken er naar uit. Op het laatste moment kon het toch niet door gaan. Corona was voor het tweede jaar op rij de spelbreker. Wat jammer. Nu kan het gelukkig weer plaatsvinden. Want het is meer dan een avond liedjes luisteren. Samenzijn met mensen uit heel Alkmaar, samen delen, even uit de snelheid van het dagelijks leven, samen genieten. Dat is de Volkskerstzang voor mij.

Al vele jaren wordt de Volkskerstzang georganiseerd door enthousiaste vrijwilligers uit de diverse kerken. Ooit bedoeld om alle mensen die niet meer in de kerk komen toch het kerstgevoel te geven, door het zingen van oude, vertrouwde kerstliederen. Dit is uitgegroeid tot een waar en zeer drukbezocht samenzijn. In de huiskamer van Alkmaar, de Grote Kerk, gaat u luisteren naar heerlijke muziek en fijne musici. Ik wens de organisatie en alle muzikanten veel succes en plezier.

Het liefst zou ik nu schrijven dat ik ernaar uitkijk. Dat ik graag met u zou genieten van de mooie optredens, de gezelligheid, de sfeer. Ik moet u echter bekennen dat ik er vanwege een familieaangelegenheid niet bij kan zijn. Dat vind ik jammer, maar betekent tegelijkertijd dat ik nog meer uitkijk naar de volgende editie. Ik heb deze zelfs al met potlood in mijn agenda gezet.
Ik wens u dus vanaf een afstand een geweldige avond. Laat u meeslepen door heerlijke kerstmuziek. Luister, zing uit volle borst, kijk, en geniet. Tot volgend jaar.

Tot slot, wens ik u allen hele fijne Feestdagen. Geniet van een mooie Kerst!

Burgemeester Anja Schouten